Darina Funtíková: Vznik skalničkárov v Žiline

„Vybudovať skalku tak, aby vyzerala ako kúsok ozajstnej horskej krajiny, nie je jednoduché. Na to nestačí len veľká láska ku kvetinám. Treba mať vkus, výtvarné schopnosti a hlavne treba poznať rastlinky, ktoré chceme pestovať. Dobre vybudovaná a rastlinkami správne osadená skalka znamená sústredenie krásy na najmenšej ploche. Radosť urobí aj miniatúrna skalka založená v primerane veľkej dekoračnej mise.“

Dodnes mi znejú v ušiach tieto slová pani Gallovej, jednej z prvých členiek nášho združenia Malá Fatra. Viacerí naši skalničkári začínali s týmto koníčkom práve u Gallovcov na ich ukážkovej skalke v Žiline, ktorú obdivovali nielen domáci, ale aj zahraniční hostia. Patrím medzi nich.

Saxifraga porphyrion „Jenkinsiae“ na skalke pani Gallovej

Foto: František Bruna

Jedného dňa ma poprosila pani Bohucká z Okresného výboru zväzu záhradkárov, aby som pripravila kúsok skalky na výstavu. Moja fantázia začala pracovať. Miniskalka vznikla na veľkých plechových táckach. Jednotlivé časti skalky sme naaranžovali priamo na výstavnej ploche s jazierkom a potôčikom. Na tejto výstave ma oslovil člen martinského klubu skalničkárov pán Bruna a pozval ma k ich členovi pánovi Tolnayovi do Martina. Nikdy nezabudnem na tú prekrásnu skalku v malebnom prostredí Malej Fatry. Martinské hole a skalka umiestnená v lese boli očarujúce. Množstvo skalničiek medzi kameňmi, pekné mini dreviny – čarovníky, žblnkot potôčika tečúceho do jazierka a milý pán Karol, ktorý rád rozprával o svojich zážitkoch.

Skalka pána Tolnaya

 Foto: František Bruna

Tu som spoznala aj pána Kurucára, ktorý sa venoval pestovaniu skalničiek profesionálne. Návšteva u neho v Kysuckom Lieskovci skončila nákupom prvých skalničiek a nadobudnutím nových skúseností. Pomaličky som budovala vlastnú skalku. Z roka na rok pribúdali rastlinky i kamene a moja záhrada sa menila. Mojim ďalším vzorom boli susedia bratia Kuchárovci. Pred vchodom do domu mali kúsok horskej krajiny. Medzi záhradkármi sa pohybovali aj manželia Ďuriníkovci, ktorí majú tiež vzťah ku skalničkám. Navrhli mi pestovanie cibuľovín. V jarnom období sme s pánom Brunom navštívili pána Ďuricu v Bánovej. Je to pestovateľ cibuľovín, a tak sa moja skalka rozrástla aj o drobné cibuľoviny. Vzácne rastlinky sa začali rozmnožovať medzi skalničkármi.

Čoraz častejšie stretávanie sa ľudí s rovnakým záujmom vyústilo k myšlienke založiť spoločnú organizáciu a venovať sa viac skalničkáreniu. A tak v roku 2005 vzniklo Občianske združenie Malá Fatra. Medzi zakladateľov patrili: Katarína Miksáková, Darina Funtíková, Jozef a Anna Ďuriníkovci, Janka Kasmanová a Stanislav Truchlík. Organizácia sa rýchlo rozrastala a pribúdali noví členovia v rôznych sekciách.